Begonnen met groene energie in het jaar 1996

Bilzense broers bouwen molen op dak van ouderlijk huis 05/02/2011 om 08:17 door jlenaerts

BILZEN – Beverst is sinds deze week een monument rijker. Op het dak van hun ouderlijke woning hebben Rudi (41) en Ronny (44) Szewczykowski een ‘verticale windmolen’ gebouwd. De eerste dergelijke molen in Europa. “Maar niet de laatste”, zeggen de gebroeders Szewczykowski. “Qua rendement is deze molen het beste wat er op vlak van groene energie bestaat.”

Drie jaar geleden plaatsten Ronny en Rudi Szewczykowski een verticale windmolen op het dak van hun ouderlijke huis in Beverst, de eerste windmolen van dat type in Europa. Nu krijgt ook de PXL-Tech-campus in Diepenbeek een soortgelijk exemplaar: output 3kW, 600 kg zwaar en 2,5 bij 4 meter groot. ‘Het is een voorbeeld van moderne, duurzame hoogrendementstechnologie’, vertelt Ronny Szewczykows van het bedrijf Vert-energie. ‘Deze windmolen levert genoeg energie om een gemiddelde energiezuinige gezinswoning van elektriciteit te voorzien en te verwarmen. Met dit project, in samenwerking met PXL, willen we de nieuwe technologie bij een breder publiek kenbaar maken.’

Ook de Bilzense burgemeester en Vlaams parlementslid Johan Sauwens is voor de zaak gewonnen. “Qua vormgeving oogt de molen nu misschien nog wat futuristisch, maar dat went wel. Vroeger keken de mensen ook naar de eerste antennes”, zegt Sauwens.

Studenten zullen toestel proberen te optimaliseren Verticale windmolen op dak hogeschool PXL 03/09/2014 om 03:00 door Dirk Jacobs - Print - Corrigeer

rudi en ronny 1 scaled 1

DIEPENBEEK – Op het dak van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek is een verticale windmolen gesplaatst. Het toestel, met een prijskaartje, plaatsing inclusief, van 35.000 euro, wordt geschonken door het bedrijf Vert-energie. “Onze studenten gaan het toestel via projecten nu proberen te optimaliseren”, zegt Patrick Pilat van PXL.

foto pxl 1